Głównymi rezultatami projektu będzie:
- wprowadzenie do przetwórstwa nowych rodzajów marchwi i truskawki zasobnych w korzystne dla zdrowia substancje bioaktywne,
- wprowadzenie proekologicznych technologii uprawy marchwi i truskawki co wpłynie pozytywnie na środowisko i zmiany klimatyczne,
- wdrożenie udoskonalonej technologii termicznej obróbki marchwi i truskawki,
- uzyskania na bazie nowych rodzajów marchwi i truskawki oraz udoskonalonej technologii termicznej ich obróbki nowych produktów owocowo-warzywnych o wysokiej wartości prozdrowotnej,
- wzbogacenie i dywersyfikacja działalności produkcyjnej przetwórcy i gospodarstw rolnych skutkujące zwiększeniem dochodu,
- rozpowszechnienie wiedzy o marchwi czerwonej i fioletowej oraz truskawce białej
- wprowadzenie na rynek nowych przetworów owocowo-warzywnych zachowujących optymalny i korzystny skład substancji prozdrowotnych