Głównymi rezultatami projektu będzie:
Zgodnie z założonymi celami operacji opracowano nowe produkty z wykorzystaniem unikalnych rodzajów marchwi i truskawki.
Do realizacji celu zostały wykorzystane nowe rodzaje marchwi: czerwona i fioletowa oraz białe truskawki, które zostały wprowadzone do uprawy w kilku gospodarstwach rolnych.
W uprawach wdrożono proekologiczne technologie uprawy z użyciem kwasów humusowych i bakterii probiotycznych a w zakładzie lidera Grupy Operacyjnej zastosowano znacznie udoskonaloną metodę organizacji wstępnego etapu produkcji (mrożenia), jak również nowatorską metodę marketingu przy wykorzystaniu nowoczesnych narzędzi.
Rezultaty operacji zostały osiągnięte dzięki współpracy podmiotów działających w różnych obszarach gospodarstwa rolne, instytut naukowy, przedsiębiorstwo, podmiot doradczy.
Zastosowanie proekologicznych technologii uprawy marchwi i truskawki wpłynęło na poprawę parametrów jakościowych surowca, przyczyniło się do wzrostu produktywności gospodarstw i bardziej odpowiedzialnego podejścia do środowiska naturalnego.
Podobny wynik dało wdrożenie znacznie udoskonalonej technologii przedprodukcyjnego przygotowania surowców poprzez stosowanie optycznego sortera i nowoczesnego tunelu zamrażalniczego o szerokiej możliwości sterowania procesem mrożenia i podzespołami tunelu, przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia mediów i strat surowca.
W rezultacie opracowano nowe przetwory owocowo-warzywne na bazie nowych rodzajów marchwi i truskawki. |
Dodatkową korzyścią jest wyposażenie producentów rolnych w urządzenia niezbędne w uprawie marchwi i truskawki oraz nawiązaniu współpracy z dużym przetwórcą jakim jest ZPOW Agros Nova.